Berhubung Dengan Alam Untuk Meningkatkan Kesihatan Dan Kesejahteraan | FAKULTI REKABENTUK DAN SENIBINA
» ARTIKEL » Berhubung dengan Alam untuk Meningkatkan Kesihatan dan Kesejahteraan

Berhubung dengan Alam untuk Meningkatkan Kesihatan dan Kesejahteraan

Urbanisasi telah menyebabkan manusia semakin terputus dari unsur hidup, dengan kesan buruk terhadap kesihatan dan kesejahteraan, baik untuk manusia dan persekitaran tempat tinggal yang tinggal. Kanak-kanak di bandar mempunyai sedikit atau tidak ada akses ke 'alam semula jadi'. Mereka tidak dapat menjelajah di luar rumah, mengakibatkan sebagian besar hidup mereka dihabiskan di dalam rumah, di depan TV atau komputer, yang mengakibatkan anak-anak berlebihan berat badan, tidak aktif, masalah kesihatan fizikal, dan pelbagai gangguan psikologi.


Memastikan setiap warganegara memiliki akses ke penggunaan ruang hijau bandar dan memenuhi keperluan sosial mereka, terutama di kawasan bandar berkepadatan tinggi, menjadi sangat penting. Di Vienna, setiap penduduknya dilengkapi dengan ruang hijau bandar seluas 120 meter persegi. Atas sebab ini, pada tahun 2016, Vienna terpilih sebagai bandar paling hidup di dunia. Singapura, yang dianggap bandar terpadat ketiga di seluruh dunia, menyediakan setiap kawasan penduduknya dengan ruang hijau bandar seluas 66 meter persegi. Walau bagaimanapun, di Kuala Lumpur, penyediaan ruang hijau bandar setiap orang telah menurun dari 13 meter persegi pada tahun 2010 menjadi 8.5 meter persegi pada tahun 2014.


Permukaan yang sukar dilapisi di jalan, tempat letak kereta dan bangunan, dan kawasan hijau yang tidak mencukupi untuk menyerap air ribut sebahagiannya menyebabkan banjir kilat menjadi biasa di kawasan bandar yang padat penduduk di Malaysia. Sebahagiannya disebabkan oleh kesan pulau panas di bandar dan jalan-jalan yang tidak dapat dilalui, rakyat Malaysia dilaporkan tidak aktif secara fizikal. Kajian besar-besaran mengenai kira-kira 717,000 orang di 111 negara oleh Universiti Stanford pada tahun 2017 menyimpulkan bahawa rakyat Malaysia adalah orang ketiga paling lambat di planet ini. Tidak menghairankan, menurut jurnal The Lancet, Malaysia adalah negara paling gemuk di Asia. Tinjauan Tempat Kerja Sihat di AIA Vitality yang baru dikeluarkan mendapati bahawa 51% pekerja di Malaysia mempunyai sekurang-kurangnya satu dimensi tekanan yang berkaitan dengan pekerjaan.


Jelasnya kawasan bandar di Malaysia sangat memerlukan penyediaan ruang hijau yang lebih tinggi. Peningkatan kadar urbanisasi akan menyebabkan lebih banyak orang yang mencari alam semula jadi baik di rumah, di tempat kerja atau semasa rekreasi, untuk merasa segar, produktif dan sihat. Perancangan dan reka bentuk berorientasikan manusia terhadap persekitaran binaan, yang merangkumi penyediaan ruang yang dapat dilalui, ruang masyarakat, dan ruang hijau dengan pertimbangan yang mesra alam, secara asasnya berkaitan dengan kesejahteraan fizikal dan rohani manusia. Manfaat penting hubungan dengan alam mendorong kita untuk tidak hanya memulihara dan memulihkan unsur semula jadi yang sudah ada tetapi memasukkan bentuk semula jadi baru untuk generasi sekarang dan akan datang.

Gambar 1: Manusia memerlukan hubungan harian dengan alam, baik di dalam atau di luar rumah, untuk kesihatan dan kesejahteraan mental
(Sumber: twenty20photos)

 

 
Prof. Madya Dr. Zalina Shari

Jabatan Senibina,
Fakulti Rekabentuk dan Senibina, 
Universiti Putra Malaysia

Tarikh Input: 13/09/2021 | Kemaskini: 13/09/2021 | arizy

PERKONGSIAN MEDIA

FAKULTI REKABENTUK DAN SENIBINA
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
0397694090
0389480017
BWJeBAa:01:47