Suhu Permukaan Tanah Menurun, Terima Kasih Kepada MCO | FAKULTI REKABENTUK DAN SENIBINA
» ARTIKEL » Suhu permukaan tanah menurun, terima kasih kepada MCO

Suhu permukaan tanah menurun, terima kasih kepada MCO

KUALA LUMPUR: Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (MCO), yang telah mengurangi pergerakan orang untuk menghentikan penyebaran Covid-19, telah mendorong peningkatan persekitaran yang tidak dijangka.

Kualiti persekitaran pusat-pusat bandar, yang telah dipengaruhi oleh gelombang panas dan jerebu setempat kerana kemerosotan persekitaran dan pembandaran yang pesat, kini menunjukkan peningkatan.
Data satelit yang dikumpulkan dari pelbagai sumber menunjukkan peningkatan kualiti udara di Semenanjung Malaysia dan penurunan umum suhu permukaan tanah (LST) di sini selama tempoh MCO.
Profesor Madya Dr Mohd Johari Mohd Yusof pakar sistem maklumat geografi Universiti Putra Malaysia berkata data menunjukkan bahawa kesemua 11 kawasan di ibu negara mencatatkan pengurangan LST, terima kasih kepada MCO.
Katanya, lima kawasan mencatatkan penurunan LST melebihi 10 ° C. Kawasan tersebut adalah Bukit Bintang, Seputeh, Cheras, Batu dan Kepong.
Johari berkata, kawasan dengan LST yang paling baik adalah pusat perniagaan dan pelancongan di Bukit Bintang, di mana LST turun 9.7 ° C berbanding 41.1 ° C tahun lalu.
Dia mengaitkan kecenderungan untuk membuang gas rumah hijau di bandar kerana orang terpaksa tinggal di rumah dan menyekat penggunaan kenderaan.
"LST Pudu dan Jalan Chan Sow Lin turun 11.2 ° C tahun ini. Di Bangsar South, LST turun hingga 24,17 ° C berbanding 32,13 ° C tahun lalu, ”katanya kepada New Sunday Times.
Pengiraannya berdasarkan gambar satelit Kajian Geologi Amerika Syarikat untuk 24 Mac tahun ini dan 23 Mac tahun lalu. Kedua-dua hari itu cerah dan cerah, dan dipilih untuk analisis perbandingan kerana kesamaan keadaan cuaca dan tarikh berdekatan.
Johari menyifatkan pengurangan 9.7 ° C antara LST puncak dua tahun, dan juga pengurangan 7.47 ° C antara LST terendah (direkodkan di Bandar Tun Razak) sebagai "memberangsangkan".
Ini, katanya, dapat digunakan untuk memetakan inisiatif hijau masa depan yang berkaitan dengan penggunaan kereta dan pelepasan karbon.
Dia, bagaimanapun, memperingatkan bahwa tidak semuanya tampak cerah di bidang lingkungan tahun ini karena data menunjukkan bahawa "pulau panas" berkembang di Wangsa Maju.
Penemuan ini berdasarkan fakta bahawa ia mencatatkan penurunan terkecil di LST tahun ini, iaitu 6.76 ° C.
"Pola serupa terlihat di Batu dan Kepong, di mana zona merah atau pulau panas berkembang seperti di kawasan bandar yang padat."
"Ini disebabkan fenomena pulau panas bandar, di mana pelepasan rumah hijau yang terperangkap berkumpul dan menyebabkan suhu meningkat sebelum beralih ke kawasan perumahan. Ini berlaku kerana MCO menyebabkan pengurangan penggunaan kenderaan di pusat bandar.
"Kawasan kejiranan telah mengalahkan kota dalam hal penggunaan alat penghawa dingin dan sistem elektronik yang banyak disebabkan oleh bangunan kantor di kota sebelum pelaksanaan MCO."
Johari, bagaimanapun, mengatakan karena LST didasarkan pada panas yang terperangkap di permukaan, seperti kereta dan bangunan, dan juga di dalam tanah, ia hanya berubah menjadi perbezaan kecil dalam suhu udara keseluruhan (atau suhu biasa).
Penyelidikannya dilakukan di Think City, sebuah organisasi regenerasi bandar yang berorientasi masyarakat, melepaskan peta menggunakan gambar satelit dari European Space Agency.
Peta yang dihasilkan oleh organisasi itu menggambarkan penurunan 30 peratus tahap nitrogen oksida di langit Malaysia.
Ini diambil dalam dua peta. Satu menggambarkan ketumpatan gas antara 18 Mac dan 13 April tahun ini, sementara yang lain menunjukkan aspek yang sama dalam tempoh yang sama tahun lalu.
Think City mengaitkan penurunan dramatik itu dengan penurunan tajam dalam penggunaan kenderaan dan pergerakan orang, corak bayangan Eropah, China dan AS.
Pengarah program Think City, Dr Matt Benson berkata, udara yang lebih bersih di bandar-bandar di Malaysia adalah akibat MCO yang tidak disengajakan.
"Karena kita terpaksa berhibernasi, kota-kota kita berubah dengan cara yang tidak kita sangka mungkin. Pemetaan perubahan nitrogen dioksida kami antara sekarang dan kali ini tahun lalu menunjukkan bahawa apabila rakyat Malaysia bergerak kurang disebabkan oleh MCO, semakin rendah pelepasan kenderaan.
"Ini terbukti di sepanjang pantai barat Semenanjung Malaysia, di mana 20 juta orang tinggal."

Tarikh Input: 20/05/2020 | Kemaskini: 20/05/2020 | arizy

PERKONGSIAN MEDIA

FAKULTI REKABENTUK DAN SENIBINA
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
0397694090
0389480017
BWJeBAh:01:57