Rekabentuk Stesen Wudu Untuk Pengguna Warga Tua Dan Kerusi Roda | FAKULTI REKABENTUK DAN SENIBINA
» ARTIKEL » Rekabentuk Stesen Wudu untuk Pengguna Warga Tua dan Kerusi Roda

Rekabentuk Stesen Wudu untuk Pengguna Warga Tua dan Kerusi Roda

Melakukan wuduk atau wudhu adalah sebahagian dari prosedur Islam untuk mencapai kesucian sebelum solat dilakukan. Tindakan membersihkan bahagian tubuh tertentu biasanya dilakukan di tempat berwuduk yang ditentukan di masjid atau ruang solat. Walau bagaimanapun, kawasan berwuduk ketika ini biasanya disediakan untuk orang yang tidak mempunyai kecacatan fizikal dan kurang pertimbangan untuk pengguna tua dan pengguna kerusi roda.


Oleh itu, berdasarkan bimbingan para pensyarah, satu kajian dilakukan oleh Muhammad Shafiq Bin Sadali, seorang pelajar tahun akhir Reka Bentuk Industri UPM, untuk memberi tumpuan kepada perkara di atas. Kaedah kualitatif dan kuantitatif diterapkan untuk mengumpulkan data yang sesuai yang menghasilkan penyelesaian reka bentuk yang tepat. Tinjauan dan pemerhatian juga dilakukan untuk menganalisis kelemahan tempat-tempat wudhu yang ada yang merangkumi faktor-faktor berlakunya kemalangan dan untuk mengenal pasti keperluan yang sesuai bagi orang tua ketika melakukan wudhu. Ini juga merangkumi kajian mengenai penilaian ergonomik di mana tujuannya adalah untuk memperoleh dimensi antropometri. Berdasarkan hasilnya, sebuah stasiun wudhu dirancang yang berfokus pada aspek ergonomik, gaya, fungsi, dan keselamatan.

Reka bentuk dan gaya diilhamkan oleh bulan sabit sejak bentuk melengkung bulan yang semakin berkurang telah sinonim sebagai simbol Islam. Ini dapat dilihat pada bahagian atas dan bawah reka bentuk. Selain memiliki gaya yang terpuji dan dapat diterapkan untuk orang berkeperluan khas, produk ini dirancang berdasarkan konsep siap untuk dipasang (RTA) yang dapat dipasang di tempat-tempat seperti masjid, kawasan perumahan, dan pejabat. Selanjutnya, produk baru ini juga dilengkapi dengan sensor cahaya yang diletakkan di bawah sink supaya pengguna dapat melihat sambil mencuci kaki ketika melakukan wudhu pada waktu malam atau di tempat yang kurang terang.

Akhirnya, setelah diberi perlindungan hak cipta pada bulan Disember 2020, stesen wudhu ergonomik diharapkan dapat dikembangkan lebih jauh, terutama dalam hal menghasilkan prototaip fungsional ukuran sebenarnya menggunakan bahan yang dicadangkan.

 
 
Prof. Madya Dr. Raja Ahmad Azmeer Raja Ahmad Effendi
Pensyarah Kanan,
Fakulti Rekabentuk dan Senibina,
Universiti Putra Malaysia

Tarikh Input: 27/04/2021 | Kemaskini: 27/04/2021 | arizy

PERKONGSIAN MEDIA

FAKULTI REKABENTUK DAN SENIBINA
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
0397694090
0389480017
BWJeAAW:00:29