Mereka Bentuk Laman Terapi Untuk Yang Kurang Daya Penglihatan | FAKULTI REKABENTUK DAN SENIBINA
» ARTIKEL » Mereka Bentuk Laman Terapi Untuk Yang Kurang Daya Penglihatan

Mereka Bentuk Laman Terapi Untuk Yang Kurang Daya Penglihatan

Deria penglihatan merupakan deria yang dominan dan mengjadi penghubung untuk kita mendapat maklumat dari persekitaran. Bagi mereka yang menghadapi masalah penglihatan, ini akan mengurangkan kebolehan pengidap untuk menjalankan kehidupan seharian dan kemungkinan besar menberi kesan kepada kualiti kehidupan seharian mereka.

Masalah penglihatan, samada sepenuhnya atau separa, dihadapi oleh berjuta penduduk di dunia. Dilaporkan oleh Who Health Organization (WHO) pada 2013 terdapat 285 juta penduduk yang dianggarkan akan menghadapi masalah penglihatan di seluruh dunia. Mereka ini tidak seharusnya mempunyai sekatan untuk menikmati kawasan luaran hijau seperti mana mereka yang mempunyai deria penglihatan.

Dengan perincian yang teliti, taman berciri terapi boleh direka bentuk untuk mereka yang buta atau menghadapi masalah penglihatan. Dengan adanya sebuah taman yang direka khusus untuk mereka ini, kualiti kehidupan mereka mungkin dapat ditingkatkan dengan memberi tumpuan kepada empat deria sensori yang masih ada. Ini bermaksud taman terapi tersebut tidak semestinya mempunyai pelbagai tumbuhan berbunga terang contohnya, kerana deria penglihatan tidak lagi menjadi tumpuan di sini.

Antara cadangan yang boleh diambil kira di dalam mereka bentuk taman bersifat terapi untuk mereka yang mempunyai penglihatan terhad boleh dilihat seperti berikut.

• Tananam yang mempunyai bau dan rasa- Ada yang mengatakan apabila satu deria telah tiada, keupayaan deria lain akan meningkat. Di dalam hal seperti ini, disarankan tanaman yang berbau wangi digunakan di taman sebegini. Tanaman seperti kesidang, bunga melur contohnya boleh diguna pakai di dalam rekabentuk taman. Tanaman yang menghasilkan buah, tanaman sayuran dan juga herba ada yang mengeluarkan bau yang menarik sesuai ditanam di laman terapi untuk mereka yang kurang daya penglihatan.
  • Elemen bunyi- Elemen reka bentuk yang menghasilkan bunyi seperti penggunaan air amat disarankan untuk taman terapi kerana bunyi dari air boleh memberi ketenangan dan meningkatkan deria pendengaran. Reka bentuk kolam dengan ketinggian rendah tidak disarankan kerana mereka yang mempunyai penglihatan terhad kemungkinan besar akan terjatuh jika tiada pembantu untuk membawa atau mengawasi mereka di taman. Elemen landskap seperti air pancutan di dalam bekas yang dinaikkan boleh digunakan. Selain dari bunyi air, bunyi dari burung juga boleh dibawa dengan menanam tanaman renek atau pokok yang menghasilkan buah yang boleh menarik kedatangan burung ke taman.
  • Elakkan tanaman yang berduri dan beracun-Banyak tanaman yang kelihatan menarik dengan bunga atau daun yang terang tetapi amat berbahaya kepada mereka yang tidak dapat melihat. Tanaman renek seperti Oleander contohnya apabila disentuh dan kemudian, sekiranya tangan menyentuh mulut tanpa disengajakan boleh membawa bahaya.

• Ruang penanaman yang dinaikkan- Jika tiada penjaga untuk membawa meraka yang kurang daya pengihatan ke taman, dicadangkan kawasan penanaman dinaikkan dan tidak mempunyai ketinggian yang sama dengan kawasan yang dilalui. Ini adalah kerana jika kawasan yang mempunyai tanaman mempunyai aras yang dinaikkan, ianya akan mudah untuk diselenggara. Disamping itu juga ‘planter bed’ ini yang mempunyai ketinggian kira-kira 450mm juga boleh diperbuat dari bahan binaan yang kukuh seperti konkrit di mana ia boleh boleh berfungsi sebagai ruang untuk duduk, di samping sebagai pembahagi pejalan kaki.
  • Ruang pejalan kaki- Elemen rekabentuk ini adalah antara yang penting untuk diberi perhatian. Ia dicadang direka bentuk dengan lurus serta dengan kelebaran yang cukup sekurang-kurangnya lima kaki kelebaran, dengan bahan binaan yang tidak mudah tanggal serta permukaan rata untuk mengelak pengguna dari jatuh. Reka bentuk untuk pejalan kaki ini boleh dibina dengan sedikit cerun untuk memastikan tiada air yang berkumpul selepas hujan. Jika terdapat pertukaran arah pada laluan pejalan kaki, perubahan pada permukaan perlu diadakan seperti pertukaran paten atau permukaan yang dinaikkan sedikit menandakan yang pengguna boleh membuat pilihan arah. Pemegang tangan atau ‘railing’ perlu ada di pejakan kaki jika terdapat sebarang perubahan pada ketinggian. Di sepanjang itu,  pejalan kaki boleh juga ditanam tanaman renek yang mempunyai daun atau bunga berbau wangi yang boleh mengeluarkan bau apabila dilanggar  atau disentuh semasa pengguna melalui kawasan taman itu.

Kesimpulannya, rekabentuk taman terapi untuk mereka yang buta atau tahap penglihatan rendah harus memberi penekanan kepada faktor keselamatan terutama kepada rekabentuk pejalan kaki, dan apabila menggunakan elemen air. Elemen sensori lain seperti pendengaran boleh ditingkatkan dengan penggunaan bunyi air dan peningkatan deria sentuh boleh dicapai dengan tumbuhan yang mempunyai tekstur berlainan. Sementara itu, kawasan berumput boleh dikurangkan kecuali ada mereka yang boleh membantu memotong dan membuat penyelengaraan berterusan. Tanaman yang menghasilkan buah digalakkan untuk deria rasa sementara pemilihan tanaman yang beracun perlu dielakkan. Dengan perincian yang teliti, taman terapi yang dibina mampu menyediakan ruang bukan sahaja untuk rekreasi malah ruang untuk membina keyakinan diri untuk mereka yang istimewa ini menikmati kawasan luaran hijau.

Prof. Madya Dr. Shureen Faris Abdul Shukor

Pensyarah Kanan,