Inovasi Alat Perubatan: Merekabentuk Dengan Pengguna Pakar | FAKULTI REKABENTUK DAN SENIBINA
» ARTIKEL » Inovasi Alat Perubatan: Merekabentuk dengan Pengguna Pakar

Inovasi Alat Perubatan: Merekabentuk dengan Pengguna Pakar

Istilah reka bentuk perubatan digunakan secara meluas untuk menerangkan sebarang aktiviti reka bentuk dan hasil yang dikhaskan untuk domain perubatan dan penjagaan kesihatan. Walaupun terminologi ini diterima melalui penulisan dan penggunaan lisan dalam dunia reka bentuk perindustrian (dan disiplin reka bentuk lain sudah tentu), ia boleh dibahagikan kepada beberapa kategori. Kelengkapan dan perabot hospital, sistem sokongan hospital, teknologi bantuan, alat perubatan (termasuk alat pembedahan), ergonomik untuk keselamatan dan kesihatan. Ia adalah domain yang besar dan menarik, namun, artikel ini akan meneroka bidang inovasi alat perubatan kerana ia menunjukkan perkembangan yang luar biasa sepanjang abad ini.

Alat perubatan ialah kemajuan yang membantu pakar perubatan (doktor, pakar bedah, jururawat dan lain-lain) dalam kerja profesional harian mereka. Memeriksa, merawat, mengendalikan, berkomunikasi dan melatih semuanya adalah sebahagian daripada proses ini. Istilah lain untuk instrumen perubatan termasuk radas, peralatan dan gajet, yang boleh dikendalikan secara manual dan elektronik. Walaupun istilah 'alat' merujuk kepada objek fizikal, kategori ini juga termasuk sistem penjagaan kesihatan. Simulator adalah satu lagi 'alat' yang digunakan oleh profesional perubatan dalam kerja mereka. Dalam perkembangan luas domain perubatan dan pembedahan, simulator digunakan dalam latihan dan prosedur menunjukkan, serta kadangkala menyediakan rawatan.

Banyak peralatan perubatan diperoleh daripada sejarah pembedahan moden di Eropah. Walau bagaimanapun, terdapat juga maklumat yang relevan berkenaan dengan inventif pakar bedah zaman pertengahan, khususnya Ibnu Sina dan Al Zahrawi. Buku J.R Kirkup mengandungi bukti pembedahan prasejarah dan peralatan pembedahan. Bahan-bahan lain yang berkaitan telah memasukkan katalog alat perubatan "antik" C.K Wilbur dari era Pencerahan. Buku Elizabeth Bennion juga mengkaji hari-hari awal pembedahan sebagai satu profesion dan mengenal pasti peranti pembedahan 'antik'.

 

Terjemahan Latin dari kitab Al Zahrawi, Al Tasrif

Pakar perubatan bergantung pada peralatan mereka, seperti yang dinyatakan oleh Roy Porter tentang pakar bedah, "Dengan alat yang betul, mereka menjadi tuan kepada dewan bedah." Alat perubatan sentiasa dibina dengan dua aspek dalam fikiran: keperluan untuk dan untuk prosedur, serta kemajuan teknologi, dan mereka sentiasa menyumbang antara satu sama lain. Mereka dibina dan disesuaikan untuk doktor pada zaman awal penciptaan alat perubatan. Dalam erti kata lain, setiap doktor mempunyai reka bentuk dan set peranti yang unik. Apabila prosedur pembedahan menjadi lebih meluas hasil daripada latihan dan kemajuan pembedahan sebagai profesion yang dihormati, reka bentuk peralatan pembedahan menjadi lebih standard.

Peralatan perubatan, untuk mencirikan tahap inovasi mereka, dikelaskan kepada beberapa kategori, seperti pengubahan mudah, alat merevolusikan dan merevolusikan teknologi atau sains. Dari perspektif sejarah, disiplin inovasi perubatan telah menggunakan pandangan baharu daripada kajian inovasi teknologi. Kerana tanggungjawab mereka yang sedia ada, pakar perubatan jarang melihat ke dalam inovasi penting. Walaupun kemajuan ketara yang dicapai setakat ini, kemajuan semasa dalam domain mereka telah mendapat sokongan yang tidak konsisten. Kepelbagaian pengkhususan yang semakin meningkat dalam sektor ini telah menghasilkan pelbagai keperluan yang memerlukan penglibatan pereka industri. Hasley Anoscope, sebagai contoh.

 
Untuk mereka bentuk untuk atau dengan pakar perubatan, seseorang mesti mengatasi cabaran dan isu 'standard'. Sebagai permulaan, pereka bentuk (dan mungkin jurutera) dan profesional perubatan perlu mempunyai maklumat dan kepakaran yang mencukupi dalam kedua-dua bidang. Pertukaran pengetahuan ini memerlukan penggunaan platform yang berkesan. Peraturan yang rumit, seperti ujian klinikal dan kelulusan etika, juga menghalang pihak berkepentingan inventif ini. Proses mengubah reka bentuk menjadi produk memakan masa. Mencipta sesuatu yang inovatif, terutamanya peralatan pembedahan invasif, akan memerlukan proses yang sangat terkawal dan perbelanjaan yang panjang. Kos ialah sesuatu yang kebanyakan pengeluar mahu mengekalkan serendah mungkin. Kunci kepada produk yang berjaya adalah reka bentuk yang menangani masalah klinikal yang 'betul' sambil mengambil kira keperluan hospital untuk menjimatkan masa dan wang.

Sesetengah pakar perubatan berpendapat bahawa pengeluar instrumen wujud hanya untuk menjana wang, oleh itu mereka cenderung untuk menghasilkan instrumen "baru" dengan hanya pengubahsuaian kecil, seperti menukar pemegang, yang tidak memberi sebarang perbezaan kepada penggunaan peranti itu sama sekali. Ini menunjukkan jurang 'pengetahuan dan pemahaman' antara pakar klinikal dan pereka bentuk (dan pengilang), dan mungkin menutup jurang ini boleh menghasilkan pembangunan produk yang lebih membantu. Pendekatan reka bentuk seperti reka bentuk penyertaan, yang menekankan penglibatan kreatif antara pengguna dan pereka bentuk sebagai premis utama, mungkin menawarkan penyelesaian kepada cabaran ini.

 
 
 
Ts. Dr. Saiful Hasley Ramli
Pensyarah Kanan,
Fakulti Rekabentuk dan Senibina,
Universiti Putra Malaysia

Tarikh Input: 19/11/2021 | Kemaskini: 19/11/2021 | arizy

PERKONGSIAN MEDIA

FAKULTI REKABENTUK DAN SENIBINA
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
0397694090
0389480017
BWJeAAR:00:36