Life And Emotion (LIEMO) | FAKULTI REKABENTUK DAN SENIBINA
» PENYELIDIKAN & INOVASI » Kumpulan Penyelidikan » Life and Emotion (LIEMO)

Life and Emotion (LIEMO)

Research Group Leader: Prof Madya. Dr. Raja Ahmad Azmeer Raja Ahmad Effendi

Reka bentuk dan Pembangunan Produk Affektif adalah kumpulan penyelidikan reka bentuk yang terdiri daripada penyelidik disiplin antara dan serupa yang menyiasat perkembangan produk pengguna dalam mencapai kehidupan yang mampan. Selain memberi tumpuan kepada penyelidikan yang berkaitan dengan inovasi permintaan-tarik dan penciptaan, kumpulan penyelidikan ini juga akan memberi tumpuan kepada memahami perilaku pengguna terhadap produk yang akan membawa kepada pengkomersialan. Kumpulan ini mendasari aktiviti penyelidikan mengenai kaedah saintifik dan tradisional yang digunakan dalam reka bentuk. Ini meliputi bidang seperti persepsi produk, penyetelan produk, Pembangunan Produk Baru (NPD), ergonomik dan pembangunan bahan baru.

Keywords: affective product design; consumer behavior; innovation; commercialization

Group Members:

Dr. Ahmad Rizal Abd Rahman