InvenTeD ( Invention, Technology, Design) | FAKULTI REKABENTUK DAN SENIBINA
» PENYELIDIKAN & INOVASI » Kumpulan Penyelidikan » InvenTeD ( Invention, Technology, Design)

InvenTeD ( Invention, Technology, Design)

Ketua Kumpulan :Dr. Ruhaizin bin Sulaiman

Sinopsis :

Sebagai pereka perindustrian bukan tradisional, kumpulan ini berfungsi merentasi disiplin untuk memahami manusia, serta teknologi dan perniagaan yang menghubungkan jurang antara keperluan pengguna dan kemajuan teknologi esok. Ia adalah kawasan antara disiplin yang berasaskan kaedah penyelesaian masalah logik, data empirikal dan penyelidikan persatuan, tidak semestinya intuisi. Kumpulan ini bertindak sebagai jambatan dan kenderaan yang menghubungkan reka bentuk perindustrian kepada kelompok penyelidikan Sains dan Teknologi dan Sains Sosial. Strategi utama adalah untuk mengatasi keperluan dan isu yang dibangkitkan dengan menyediakan penyelesaian yang jelas dari perspektif reka bentuk dan teknologi. Kepentingan penyelidikan merangkumi reka bentuk dan pembangunan produk, bahan dan pembuatan, bahan pintar, buatan pintar, reka bentuk bantuan komputer / pembuatan bantuan komputer (cad / cam), reka bentuk faktor manusia, teknologi bantuan, TRIZ, pengurusan reka bentuk dan teknologi dan harta intelek .

Ahli-ahli:

Dr. Hassan Hj. Alli