Seminar Lukisan Bandar Dengan Tema ‘Painting With Pencil’ Dan ‘Path To Urban Sketching’ 2019 | FAKULTI REKABENTUK DAN SENIBINA
» BERITA » Seminar Lukisan Bandar dengan Tema ‘Painting with Pencil’ dan ‘Path to Urban Sketching’ 2019

Seminar Lukisan Bandar dengan Tema ‘Painting with Pencil’ dan ‘Path to Urban Sketching’ 2019

Kuala Lumpur, 5 Julai- Enam pelajar daripada Program Master Senibina dari Fakulti Reka Bentuk  dan Seni Bina telah mengambil bahagian dalam Seminar Lukisan Bandar dengan tema ‘Painting with Pencil’ and ‘Path to Urban Sketching’. Program ini telah diadakan di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur.

Acara ini telah dianjurkan oleh Kuala Lumpur Urban Sketchers (KLUSK), sebuah badan NGO komuniti seni yang dibentuk oleh Encik KC Lee pada bulan November 2015 untuk merakamkan kecantikan di luar bandar raya ini dan berkongsi dengan orang lain melalui lakaran. Seminar ini dihadiri oleh sekitar 80 peserta di kalangan pensyarah dan pelajar dalam bidang seni dan reka bentuk seperti seni bina, reka bentuk grafik, seni halus, dan lain-lain.

KLUSK bertujuan untuk meningkatkan nilai artistik, penceritaan dan pendidikan lukisan di lokasi, mendidik mereka untuk menghargai keindahan lanskap bandar kita, untuk memerhatikan dan merakam panorama dinamik yang indah di bandar kita.

KLUSK telah membahagikan seminar kepada 2 sesi:

 1. ‘Painting with Pencil’:

  Sesi ini telah diarahkan oleh Arkitek Asnee Tasna dari Universiti Bangkok dan Institut Seni Arsomsilp Bangkok. Pada permulaannya, beliau telah memberikan ceramah mengenai ciri khas gaya penulisan menggunakan pensil yang menghasilkan kualiti tona dan tekstur strok, teknik yang menarik kepada artis dan arkitek. Kemudian, beliau mengajar peserta cara yang betul untuk mengasah pensel untuk membuat lakaran. Akhirnya, dengan kertas dan pensel yang tajam di tangan, peserta kemudian memulakan lakaran dengan mengikuti arahan Asnee (90 minit).

 2. ‘Path to Urban Sketching’:

  Sesi ini dikendalikan oleh Dorathy Lye, seorang artis dan pendidik seni dari Singapura. Beliau berkongsi buah fikirannya dan kebanyakan kerja beliau dalam adalah tentang lakaran bandar (90 minit).

Para peserta dari UPM yang menghadiri acara tersebut adalah seperti berikut: Assoc. Prof. Dr. Zalina Shari

Pelajar:           

 1. Aiman Farizi Che Juha (Tahun 3 B.Sc. Arch)
 2. Mohd Muzamir Mamdin (Tahun 3 B.Sc. Arch)
 3. Chia Wee Min (Tahun 4 M.Arch)
 4. Mohammad Firdaus Ahmad (Tahun 4 M.Arch)
 5. Tan Mei Shan (Tahun 5 M.Arch)
 6. Chin Yan Yong (Tahun 5 M.Arch) 

Tarikh Input: 17/07/2019 | Kemaskini: 17/07/2019 | marzieana

PERKONGSIAN MEDIA

FAKULTI REKABENTUK DAN SENIBINA
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
0397694090
0389480017
BWJaNA6:13:06